Karitász logóA karitász Budajenőn és Telkiben

A katolikus egyház szerint a legfontosabb tevékenység a miénk, hiszen ez szeretet tevékenység. Hiteles szóval, Krisztus nevében megyünk és hallgatjuk meg az embereket. Ki áldoz ennyit a szabadidejéből a társadalomért?

Mi jelenleg 17 taggal látjuk el ezt a nehéz, örömökkel és kudarcokkal vegyes szolgálatot.

Csoportunk évi egyszeri pénzadomány gyűjtése a krumpliebéd, melynek bevételét karácsony közeledtével szét is osztjuk a támogatott családjaink között, azonban a tényleges kiadásunk ennek sokszorosa. Közüzemi számlák kifizetésében segítünk időnként, tüzelőt vásárolunk,ruhát gyűjtünk, az egyházközségi bál büféjének feltöltése, majd az árusítás a mi feladatunk, illetve immár ötödik éve fogjuk az idén megrendezni a karitász tábort 30 gyermek számára a nyári szünidő első 5 napjában napi háromszori étkezést biztosítva egész napos programokkal.

Januárban megszerveztük a támogatott családokkal való szorosabb kapcsolattartást, mely tevékenység szintén nem végezhető egy íróasztalnál ülve.

2010-ben részt vettünk az iszapár gyűjtésben, és mint már beszámoltunk róla minden évben közreműködünk az EU-s élelmiszerosztásban.

Honnét teremtjük elő a rászorulókra fordított összegeket? Hogyha nem kapunk felajánlásokat magánemberektől vagy cégektől, nem is tudunk tovább segíteni még a legjobb szándékunk ellenére sem!  Én személy szerint napi több órát foglalkozom a falu rászorultjainak sorsával, pedig három gyermeket nevelő édesanya vagyok. De teszi ezt az a hölgy is, aki napi 12 órát van távol a lakóhelyétől és az is, aki aktív dogozó, édesanya és nagymama is egyben.

Nem tudhatjuk, hogy ki éli meg ezt a válságot a legnehezebben, hiszen építhettek családok 10 éve egy szép házat, de a hiteleik miatt gyakorlatilag egyeseknél nem marad a napi megélhetésre fordítandó keretük! Nem szabad, hogy elmenjünk a szenvedélybetegek mellett sem, hiszen ők segítségre szoruló beteg emberek. MI, a karitász tagjai azért dolgozunk, hogy ott segítsünk, ahol a legnagyobb a szükség. Nem szabad ítélkeznünk azzal kapcsolatban, hogy ki kap az EU-s élelmiszerekből, hiszen az egy központilag végzett elosztás. Nem is biztos, hogy az a legfontosabb egy rászoruló család életében. Viszont mi azok számára is itt vagyunk, akik átmeneti segítségre szorulnak és közösségünk tagjai és azok számára is, akik egyedül vannak és időnként szeretnék, hogyha meglátogatná valaki. Bár tudom, hogy Bálint Dénesné Edit felülmúlhatatlan a családgondozásban, már vele együttműködve is végzünk patronálási tevékenységet.

Január elején megkereste szervezetünket a Telki Pékség tulajdonosa, hogy  felajánlja az esténként megmaradó pékárut azoknak  a családoknak, akiknél mostanában kevesebb jut az asztalra, vagy egyáltalán nem tehetik meg, hogy egy ilyen színvonalas helyen vásároljanak. Minden estének van egy felelőse, aki hogyha hívást kap, még aznap szétosztja a családok között. Nem árulok el titkot, hogy olyan ízeket tudunk a háztartásokba varázsolni, ami néhol csak álom…

Kérek szépen mindenkit aki szociálisan érzékeny, hogy  segítsenek, hogy segíthessünk!

Szatmáry Mariann

 

A Karitász Központ telefonszáma: +36 22 50 6828

Szatmáry Mariann: +36 20 335 9006,  +36 26 371 266

 

 

 

 

Comments are closed.