2025 tonna élelmiszer az ország 604 településén

 

A Karitász negyedik éve vett részt abban az országos hatókörű akcióban, melynek célja a nehéz helyzetben élő emberek számára történő segítségnyújtás élelmiszeradományok útján. A Katolikus Karitász a 2011.évben összesen 2 025 706,24 kg ( kétezer tonnánál is több!!) élelmiszert osztott szét az EU Élelmiszersegély program során. Az élelmiszereket az Európai Unió finanszírozta, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal koordinálja Magyarországon a programot.
A segélyprogram számos önkéntes, karitász munkatárs, családsegítő és önkormányzati alkalmazott együttműködésével valósulhatott meg.

A program felépítése

A hivatalosan „a közösség legrászorulóbb személyeinek az intervenciós készletekből származó élelmiszerekkel történő ellátása” nevet viselő európai uniós program felépítése a következő:a magyar gazdáktól az állam európai uniós forrásból felvásárolja az eladhatatlan mezőgazdasági termékeket, ezek az intervenciós készletek. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közbeszerzési eljárás útján a gyártókkal különböző termékeket gyártat le, melyeket élelmiszer tárolására alkalmas raktárakba szállíttat. Ezekből a raktárakból juttatják el az adományt a segélyszervezetek a településekre, majd közvetlenül a rászorulókhoz.

A Katolikus Karitász az úgynevezett csillagpontos elosztási rendszert alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a raktárból egy nagy kamionnal kiszállíttatják az árut egy vagy több településre. Lerakodásra és több gépkocsi parkolására alkalmas lerakodó helyet keresnek, ahová kisebb autókkal érkeznek a karitász önkéntesei és munkatársai a környező településekről, és ott pakolják át a településenkénti mennyiségeket és viszik el saját falujukba. Mi csak mint közvetítők veszünk részt ebben a szervezeti egységben, nem tudjuk befolyásolni az élelmiszer fajtáját. Ellentétben a helyi akciókkal, ahol a befolyt összeget egyénekre szabottan tudjuk felhasználni, mint azt tettük a Krumpliebéd során befolyt összeggel, amivel karácsony előtt tudtuk enyhíteni néhány család költségeit. Azonban az évente egyszeri gyűjtés elég szerény keretek közé szorítja tevékenységünket.

A tavalyi évben kedves felajánlást tett Kompp György vállalkozó, kinek segítségével a decemberi szállítmány már kisteherautón érkezett meg Telki és Budajenő „osztópontjaira”. Így is megfogjuk jó párszor a dobozokat, de nagy terhet vett le a vállunkról Kókai Imre, aki az osztóponton felpakolta, Telkiben és Budajenőn pedig lepakolta nekünk a 690 kg tésztát és 480 kg lisztet. Telkiben Dr. Gecse Zsuzsanna még aznap, Budajenőn Neudert N. Judit (akitől elnézést kérek, hogy az előző írásból kihagytam a nevét), Lantai Gáborné és jómagam másnap reggel indultunk, hogy karácsony előtt örömet szerezhessünk számos család számára.

 Az év végi élelmiszerosztás előtt történt egy kedves felajánlás is szervezetünk felé. Egy hölgy olvasott rólunk a Kisbíróban, és felajánlotta segítségét. Zára Zsoltné munkáját könnyítette meg, aki szombaton kereste fel azokat a családokat, akiket mi pénteken nem találtunk otthon.

Az élelmiszerek kiosztására 3 napot kapunk. A negyedik napon postára kell adnunk az átvett és aláíratott íveket a székesfehérvári központba, így kevés időnk marad arra, hogy ilyenkor beszélgessünk a családokkal. A másik akadály pedig az lehet, hogy többnyire beköltözők vagyunk akiket nem nagyon ismernek, ezért a következő számokban szeretném bemutatni csoportunk tagjait! Annak ellenére, hogy 5-10 éve élünk Budajenőn, fontosnak tartjuk településünk lakóinak sorsát, így kérem önöket ismerjenek meg bennünket!

 

Comments are closed.